Tammikuu on täydellinen aika kokeilla jotain uutta – vaikka Vegaanihaasteen muodossa!
Vegaanihaaste on vuosittainen kampanja, joka kutsuu sinut tutustumaan herkulliseen kasvipohjaiseen kokkailuun. Sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vegaanisesta ruokavaliosta ja madaltaa kynnystä vegaaniruoan kokeilemiseen. Myös Vegekauppa on Vegaanihaasteen yhteistyökumppani tänäkin vuonna!
Vegaanisen ruoanlaiton ei tarvitse olla monimutkaista tai kallista; pienillä muutoksilla voit tuunata perinteisistä arkisuosikeista vegaanisia versioita ilman turhaa stressiä. Tässä artikkelissa kerromme, miten tehdä herkullista, helppoa ja inspiroivaa vegaaniruokaa tavallisista aineksista.

Helppoa vegaanista ruoanlaittoa – mistä aloittaa?
Vegaaniruokavalioon siirtyminen voi tuntua isolta muutokselta, mutta vegaaninen ruoka ei tarkoita, että kaikista tutuista mauista tarvitsisi luopua. Vegaanisen ruoan ei siis tarvitse olla eksoottisia hedelmiä ja erikoisen kuuloisia ruokia, vaan voit aloittaa kokeilemalla perinteisten arkiruokien muuttamista vegaanisiksi versioiksi. Monet tutuista ruoista ovat nimittäin hyvinkin pienillä muutoksilla tuunattavissa vegaanisiksi. Voit aloitta esimerkiksi seuraavilla:
Maitotuotteille on useita kasvipohjaisia vaihtoehtoja
Käytä kasvipohjaisia maitoja, kuten kaura- tai soijajuomaa ruoanlaitossa. Esimerkiksi perunamuusi onnistuu loistavasti kaurajuomalla. Ruokakerman korvaat helposti vegaanisilla valmisteilla, joista on saatavilla useita erilaisia makuvaihtoehtoja.
Jos kaipaat aamiaispöytään jogurttia, voit käyttää kaura- tai soijapohjaista jogurttia.
Jännittääkö juustoista luopuminen? Ei hätää!
Juustoista on saatavilla useita vegaanisia vaihtoehtoja aina leivän päälle laitettavasta miedosta aamiaisjuustosta parmesaania muistuttaviin voimakkaamman makuisiin vaihtoehtoihin. Vegaanisia juustoja kannattaa rohkeasti kokeilla useamman kerran, sillä valmistajasta riippuen vegaanisilla juustoilla on erilaisia ominaisuuksia. Osa sulaa paremmin ruoan päälle tai sekaan, ja osa maistuu paremmin sellaisenaan. Vinkki! Vegaanisen juuston saat sulattaessa levittymään paremmin, kun lisäät raasteen sekaan lorauksen kaurakermaa. Kokeile tätä esimerkiksi tehdessäsi pitsaa!
Mikäli ensimmäinen kokeilemasi vegaaninen juusto ei ole se täydellinen osuma, kokeile seuraavaa.
Jauhelihan korvaaminen onnistuu soijarouheella
Etenkin jauhelihaan perustuvia reseptejä on helppo tuunata vegaanisiksi. Valmista ruoka muuten samaan tapaan kuin valmistaisit sen jauhelihan kanssa, mutta jauhelihan sijaan lisää ruokaan soijarouhetta. Voit joko turvottaa soijarouheen erikseen kasvisliemessä tai lisätä sen ruokaan kuivana. Mikäli käytät soijarouhetta kuivana, lisää sen perään vastaava määrä nestettä, kuten kasvislientä tai vettä.
Kanan korvaat soijasuikaleilla
Voit korvata kanan arkiruoassa soijasuikaleilla. Niiden käyttö on todella helppoa – turvota soijasuikaleita kasvisliemessä 15 minuuttia, ja siinä se! Käytä ja mausta soijasuikaleet ruoanvalmistuksessa kanan tapaan.
Klassikkoruokia vegaanisesti
Monet arjen kestosuosikkien reseptit muuttuvat helposti vegaanisiksi pienellä tuunauksella. Kyse ei ole uusien reseptien opettelusta, vaan tuttujen makujen säilyttämisestä pienillä muutoksilla.
Kokeile rohkeasti vaihtaa eläinperäiset ainekset kasvipohjaisiin – huomaat pian, ettei vegaaninen ruoanlaitto olekaan kovin erikoinen prosessi.
Makaronilaatikon valmistaminen on tuttu juttu
Makaronilaatikko on arkiruokien kestosuosikki, eikä vegaaniversio vaadi taikatemppuja. Keitä makaroni ja sekoita joukkoon pannulla paahdettua, maustettua soijarouhetta. Mausta soijarouhe, kuten maustaisit jauhelihan. Lisää kaurakermaa munamaidon tilalle ja paista uunissa. Pinnalle voit ripotella vegaanista juustoa ja korppujauhoja rapeuden takaamiseksi.
Lasagne lämmittää talvi-iltana
Lasagne on täydellinen ruoka viileään talvi-iltaan. Käytä tomaattikastikkeessa haudutettua vegejauhelihaa tai kerrostele tomaattista linssikastiketta pastalevyjen väliin. Mausta kuten maustaisit jauhelihakastikkeen. Juustokastikkeen korvaat helposti vehnäjauholla suurustetulla juuston makuisella kaurakermalla ja pinnalle voit levittää vegaanista juustoa.
Superhelppo hernekeitto
Hernekeitto se vasta onkin helppo valmistaa vegaanisesti. Sen sijaan, että laittaisit keittoon jauhelihaa tai kinkkua, paahda soijarouhetta pannulla, turvota muutama minuutti kasvisliemessä ja lorauta sekaan muutama tippa savuaromia. Lisää soijarouhe keittoon siinä vaiheessa, kun normaalisti lisäisit kinkun tai jauhelihan.
Vegaaninen viillokki onnistuu soijasuikaleilla
Vanha kunnon viillokki tuunautuu vegaaniseksi lähes itsestään. Turvota soijasuikaleita kasvisliemessä sillä välin, kun pilkot sipulit viillokkia varten. Valmista viillokki sitten tuttuun tapaan, mutta käytä kanan tilalla turvotettuja soijasuikaleita ja korvaa ruokakerma kaurakermalla – tämä on takuuvarma hitti!

Kokeile rohkeasti uusia makuja
Vegaaniruokailu on loistava tapa tutustua uusiin raaka-aineisiin. Monet vegaaniset arkiruoat syntyvät tutuista aineksista, mutta vegaaniruoan valmistaminen on myös mahdollisuus kokeilla erilaisia makuja. Tässä muutama idea, joilla valmistat hieman perinteisestä poikkeavaa arkiruokaa.
Vegaaniset tacot perjantai-iltaan
Tacot ovat täydellinen tapa tuoda väriä ja makua arkeen. Vaihda jauheliha mustapapuihin tai paahdettuun, kasvisliemellä turvotettuun soijarouheeseen. Täytteisiin voi lisätä makua tacomausteella, savupaprikajauheella tai limemehulla. Lisää tacoihin salsaa, guacamolea, tuoretta tomaattia ja vegaanista kaurafraichea – nam.
Poke bowl kotikeittiössä
Rakenna oma poke bowl keittiössäsi! Käytä pohjana riisiä tai kvinoaa, ja lisää päälle rapeaksi paistettua marinoitua tofua, uunissa paahdettuja vihanneksia, avokadoa ja ripaus seesaminsiemeniä. Mausta soijakastikkeella tai vegaanisella chilimajoneesilla.
Bataatti-tahinisalaatti
Bataatti on vegaaniruokien monikäyttöinen tähti. Paahda bataattiviipaleita uunissa ja tarjoile tahinikastikkeella, paahdetuilla kikherneillä ja vihreillä salaattiaineksilla. Lisää sitruunamehua maun raikastamiseksi. Tämä ruoka maistuu sekä kylmänä että lämpimänä, joten tähteet kannattaa purkittaa annosrasioihin raikkaaksi ja täyttäväksi lounaaksi.
Valmista isoja eriä ja säästä aikaa
Arjen kiireessä ruoanlaiton tulee olla mahdollisimman vaivatonta. Isojen annosten valmistaminen helpottaa suunnittelua ja säästää aikaa, sillä valmis ateria odottaa jääkaapissa tai pakastimessa, kun kiire iskee.
Vegaanisessa arjessa esimerkiksi linssikeitot, papupadat ja kasvislasagne maistuvat hyvin myös lämmitettyinä. Kun teet ruokaa ison annoksen ja pakastat osan, arki-iltojen ruoanlaitto hoituu kuin itsestään. Varaa myös kannellisia rasioita valmiille annoksille – kiireisinä aamuina nappaat vain valmiin annoksen lounaaksi, eikä eväiden valmistusta tarvitse erikseen miettiä.
Liity Vegaanihaasteeseen ja löydä inspiraatiota
Vegaanihaaste kannustaa ihmisiä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan. Vegaanihaasteen verkkosivuilta löydät herkulliset reseptit, vinkkejä ja vertaistukea, joiden avulla siirtyminen vegaaniseen arkiruokaan on helpompaa kuin uskotkaan.
Tammikuun aikana voit inspiroitua muiden kokemuksista ja ehkä löytää jopa täysin uusia suosikkeja. Ota vegaaninen ruoanlaitto vastaan hauskana haasteena!
Vinkki!:
Tee iso annos soijarouhekastiketta ja pakasta se annosrasioihin – siitä syntyy helposti pastakastiketta kiireisinä päivinä.
Poimi tästä vegaanisia tuotteita
-
Vantastic soijarouhe 1.5 kg
12,90 €Aikaisempi alin hinta: 12,90 €.
Lue lisää -
Vantastic soijasuikale 250 g
3,49 €Aikaisempi alin hinta: 3,49 €.
Lisää ostoskoriin -
Ecomil mantelikerma 200 ml
2,89 €Aikaisempi alin hinta: 2,89 €.
Lisää ostoskoriin -
Explore Cuisine vihreä linssilasagne 250 g
6,50 €Aikaisempi alin hinta: 6,50 €.
Lisää ostoskoriin