Vegaaninen seitankinkku on varma valinta joulupöytään. Tämä vegaaninen herkku on maukas, täyttävä ja yllättävän helppo valmistaa. Seitanin rakenteessa on juuri sopivasti purutuntumaa, ja sen makumaailmaa voi muokata oman maun mukaan – miedosta ja perinteisestä mausteiseen ja rohkeaan.
Monipuolisuutensa ansiosta seitankinkku löytää paikkansa myös välipäivien aterioilla tai vaikkapa leivän päällä. Tästä artikkelista löydät ohjeet suussa sulavan jouluseitanin valmistamiseen.

Vegaaninen kinkku on joulupöydän kunkku
Seitankinkku on oikea joulupöydän helmi. Sen lisäksi, että seitankinkku on varsin herkullista, se on myös proteiinipitoista ja täyttävää – ja juuri siksi se onkin täydellinen kasvipohjainen vaihtoehto lihalle. Lisäksi seitan on kevyempi vaihtoehto perinteisiin joulupöydän raskaisiin ruokiin verrattuna – kuitenkaan mausta tinkimättä.
Seitan on myös helppo maustaa usealla eri tavalla, joten halusitpa mausteisen tai miedomman päätähden joulupöytään, voit säätää reseptiä helposti omaan makuusi sopivaksi.
Tällä ohjeella valmistat jouluisen seitanin
Seitanin valmistaminen on oikeastaan aika helppoa. Taikina syntyy yksinkertaisista aineksista ja lopputulos vie kielen mennessään. Kun olet kerran kokeillut, huomaat, miten helppoa ja palkitsevaa kotitekoisen seitanin valmistaminen voi olla.
Jouluinen seitan 4-6 hengelle
Valmistamista varten kannattaa varata kaksi kulhoa, joista toisessa sekoitat kuivat ja toisessa nestemäiset ainekset. Sitten kääritään hihat ja ryhdytään hommiin!
Kuivat ainekset:
-
4 dl gluteenijauhoja
-
1,5 dl kikhernejauhoja
-
2 rkl ravintohiivahiutaleita
-
3 tl valkosipulijauhetta
-
1 tl sipulijauhetta
-
2 tl paprikajauhetta
-
0,5 tl suolaa
-
0,5 tl jauhettua neilikkaa
Liemi:
-
2 dl vettä
-
0,75 dl soijakastiketta
-
250 g (savu)tofua
-
0,5 dl öljyä
-
0,25 dl sinappia
-
1 rkl tomaattipyrettä
-
2 valkosipulinkynttä puristettuna
Valmistusohjeet
-
Sekoita taikina:
Yhdistä kuivat aineet suuressa kulhossa.
Sekoita nesteet toisessa kulhossa, murustele sekaan tofu ja purista valkosipulinkynnet. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella.
Sekoita kulhojen sisällöt keskenään ja vaivaa taikinaan vähän sitkoa.
-
Muotoile kinkku:
Muotoile taikina paistiksi ja kääri se sitten tiukasti folioon.
-
Paista kinkku:
Aseta kinkku uunipellille ja paista 175 asteessa 1 h 15 min.
Huom! Mikäli pidät kuivemmasta, rapsakasta paistista, voit pidentää paistoajan 1,5 tuntiin. Jos taas haluat mehevämmän lopputuloksen, käytä syvää uunipeltiä ja lisää sen pohjalle reilu kerros vettä.
-
Anna jäähtyä:
Nosta seitan liemestä ja anna paistin vetäytyä 10-15 min ennen tarjoilua. Tämä auttaa seitania jähmettymään ja tiivistymään.

Tuunaa seitanista eri versioita
Seitankinkku taipuu moneen. Erilaisia valmistustapoja kannattaa kokeilla, jotta löydät itsellesi juuri sopivan maun ja koostumuksen. Tässä pari vinkkiä, joilla voit aloittaa seitanin tuunauksen.
Lisää kikhernejauhoja, kun haluat mureutta
Lisää kikhernejauhoja, kun haluat seitaniin mureamman rakenteen. Vähennä vastaava määrä gluteenijauhoja, jotta kuivien ja nestemäisten ainesten suhde säilyy samana.
Kikhernejauhoja ei kuitenkaan kannata lisätä enempää kuin gluteenijauhoja.
Savuaromi tekee seitanista ”kinkkumaisen”
Annostele varoen seitanin nestemäisten ainesten joukkoon pisara tai kaksi savuaromia, jos toivot, että seitaniin tulee ”kinkkumaisempi” maku.
Käytä rohkeasti erilaisia mausteita
Voit käyttää seitanin maustamiseen esimerkiksi currya tai erilaisia yrttejä. Seitanin maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Sekoita valmistusvaiheessa mausteet kuivien ainesten sekaan.
Kokeile erilaisia ”pikamarinadeja”
Voit glaseerauksen sijaan marinoida seitanin ennen paistamista. Valmista pikamarinadi sekoittamalla kaksi ruokalusikallista öljyä ja yksi ruokalusikallinen kuivia yrttejä. Voit myös käyttää marinadina esimerkiksi valmista barbeque-kastiketta.
Vinkit seitanin käyttöön joulun jälkeen
Jos seitania jää joulusta yli (epätodennäköistä, mutta mahdollista!), älä huoli – seitankinkku on monipuolinen herkku. Viipaloi se leivän päälle, pilko salaattiin tai käytä pastakastikkeen proteiinina. Seitan sopii myös erinomaisesti pizzaan tai wokkiin, joten mitään ei mene hukkaan.
Seitania kannattaakin tehdä kerralla isompi satsi, jotta osan seitanista voi pilkkoa ja pakastaa käytettäväksi myöhemmin nopeana proteiinilisänä ruoanlaitossa. Jos suikaloit savuaromilla maustetun seitanin pieniksi suikaleiksi, se korvaa kinkun monissa eri resepteissä.
Aloita makumatka jouluun tästä
Seitankinkku on oivallinen esimerkki siitä kuinka maukas ja monipuolinen vegaaninen vaihtoehto voi olla. Olipa kyseessä juhlapöytä, välipäivien herkuttelu tai arjen reseptikokeilut, tämä herkku löytää aina paikkansa lautasella. Kokeile erilaisia mausteita rohkeasti ja tee seitanista oman makusi mukainen.
Ja kuka sanoo, että seitankinkkua voi syödä vain joulun pyhinä – sitä voi hyvin valmistaa jo joulua odotellessa! Virittäydy siis juhlatunnelmaan hyvissä ajoin ja tuunaa kokeilun kautta reseptistä juuri omaan joulupöytääsi sopiva. Makumatka joulupöytään alkaa tästä!
Salainen vinkki!:
Murusta seitantaikinan sekaan paketillinen savutofua tuomaan mureutta ja makua!
Poimi tästä tuotteet seitanin tekoon
-
Vantastic tofu savustettu 200 g
3,49 €Aikaisempi alin hinta: 3,49 €.
Lisää ostoskoriin -
Vantastic gluteenijauho 750 g
8,90 €Aikaisempi alin hinta: 8,90 €.
Lisää ostoskoriin -
Vantastic ravintohiivahiutale 200 g
5,29 €Aikaisempi alin hinta: 5,29 €.
Lue lisää -
Poppamies liquid smoke savuaromi 57 ml
3,49 €Aikaisempi alin hinta: 3,49 €.
Lisää ostoskoriin