Pavut ovat todellinen arjen pelastaja, kun halutaan syödä herkullisesti ja edullisesti. Monet luottavat tölkkipapuihin niiden edullisuuden ja helppouden vuoksi, mutta tiesitkö, että kuivatut pavut ovat vieläkin edullisempia ja niiden valmistamiseen on olemassa muutama kikka, joiden avulla on mahdollista saada ateria pöytään lähes yhtä helposti?
Kun osaat valmistaa kuivatut pavut oikein, säästät rahaa ja saat bonuksena mukavasti proteiinia ja ravintoaineita. Tässä artikkelissa kerromme muutaman hyvän syyn valita kuivatut pavut tölkkipapujen sijaan sekä jaamme pari helppoa vinkkiä niiden hyödyntämiseen.

Miksi pavut ovat niin loistava valinta?
Pavut ovat yksi maailman monikäyttöisimmistä raaka-aineista. Sen lisäksi että pavut sisältävät runsaasti erilaisia ravintoaineita, ne tuovat ruokaan makua ja rakennetta. Papujen koostumus toimii mainiosti erityisesti pataruoissa ja kasvispihveissä. Näiden lisäksi papuja voi hyvin käyttää myös salaateissa, kastikkeissa, burritojen täytteenä tai keitoissa.
Papu, tuo monikäyttöinen arjen pelastaja, ei kalpene ruoan päätähtenä ja sopii myös mainiosti lisukkeeksi tai lisukkeen osaksi. Voit lisätä papuja esimerkiksi lisukkeeksi tarjottavan riisin, ohran tai juuresraasteen joukkoon.
Papujen supervoima – monipuolinen ravintosisältö
Pavut ovat todellinen ravintopommi. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, mutta myös paljon muita tärkeitä ravintoaineita, kuten kuitua, B-vitamiineja ja mineraaleja (esimerkiksi rautaa ja magnesiumia).
Papujen sisältämät kuidut ovat mainio lisä ruokavalioon, sillä ne tukevat ruoansulatusta, pitävät verensokerin tasapainossa sekä auttavat pysymään kylläisenä.
Pavuista saat proteiinia edullisesti
Kun kaipaat lautasellesi lisää proteiinia, pavut ovat ympäristöystävällinen ja maukas valinta. Kuivatut pavut sisältävät runsaasti proteiinia, mikä tekee niistä varteenotettavan vaihtoehdon eläinperäisille proteiinin lähteille. Lisäksi kuivatut pavut ovat kilohinnaltaan varsin edullisia.
Kirsikkana kakun päällä, pavut auttavat kuitupitoisuutensa ansiosta pitämään verensokerin tasapainossa ja antavat pitkäkestoista energiaa.

Kuivatut pavut vai tölkkipavut?
Tölkkipavut ovat kyllä kätevä ratkaisu, mutta jos haluat säästää rahaa pitkällä tähtäimellä, kuivatut pavut ovat tällöin parempi valinta. Kuivatut pavut ovat huomattavasti edullisempia kilohinnaltaan, ja kun liotat ja keität ne itse, saat suuren määrän papuja pienellä rahalla.
Lisäksi valmistaessasi pavut itse, voit hallita suolan ja lisäaineiden määrää.
Kuivatut pavut säilyvät pitkään ilman säilöntäaineita ja tölkkipapuihin verrattuna niistä ei synny juurikaan ylimääräistä pakkausjätettä. Valmistaminen vaatii hieman enemmän aikaa, mutta lopputulos on sen arvoinen!
Kuivattujen papujen valmistaminen
Kuivattujen papujen valmistaminen ei ole niin monimutkaista kuin voisi kuvitella. Ennen keittämistä papuja liotetaan 10–12 tuntia, jonka jälkeen vesi vaihdetaan ja niitä keitellään vielä 1–2 tuntia, kunnes ne ovat kypsiä.
Keitä kerralla useampi annos
Paras tapa hyödyntää kuivattuja papuja on keittää kerralla isompi erä ja pakastaa osa tulevaa käyttöä varten. Näin sinulla on aina valmiina papuja erilaisiin ruokiin.
Voit pakastaa pavut pieninä annoksina ja ottaa annos kerrallaan käyttöön, kun tarvitset nopean lisän ateriaasi. Näin sinun ei tarvitse suorittaa suurta sulatusoperaatiota aina papujen käyttöönoton yhteydessä.
Ota pavut osaksi keittiön vakiovarustusta
Pavut ovat siis varsin monipuolinen ja edullinen vaihtoehto ruoanlaittoon. Ne sopivat useisiin erilaisiin ruokiin ja niitä voi käyttää osana niin kylmiä kuin lämpimiä aterioita sekä lisukkeita.
Papujen monipuoliset käyttömahdollisuudet tekevätkin niistä oikean keittiön kameleontin! Joten seuraavan kerran, kun mietit jotain helppoa, maukasta ja täyttävää – pidä pavut mielessä!
Vinkki!
Pavuista pyöräytät myös herkullisen tahnan tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella yhdistämällä ne edellisen päivän keitettyjen tai paistettujen jämävihannesten kanssa.