Vuonna 2024 maapähkinävoi on villinnyt kotikeittiöissä, eikä suotta – onhan kyseessä monipuolinen herkku, joka sopii sekä suolaiseen että makeaan ruoanlaittoon, eikä jaa seinäruusuksi myöskään välipala-aineksista puhuttaessa.
Voisikin sanoa, että vain luovuus on rajana, kun mietitään maapähkinävoin mahdollisuuksia ruoanlaitossa. Tutustutaanpa näihin mahdollisuuksin seuraavaksi tarkemmin.
Maapähkinävoi leivonnassa – trendikästä ja helppoa
Maapähkinävoi on monipuolinen ainesosa leivonnassa. Maapähkinävoi antaa leivonnaisille pehmeän ja täyteläisen maun, joka korostuu erityisesti suolaisten ja makeiden yhdistelmissä. Sen pähkinäinen aromi antaa leivonnaisille myös hieman luonnetta, ja mikä parasta, maapähkinävoi sopii sekä gluteenittomaan että vegaaniseen ruokavalioon.
Maapähkinävoista on myös helppo valmistaa energiapitoisia sekä maistuvia välipaloja.
Yhdistä maapähkinävoi ja suklaa
Tämä klassinen makupari vie kielen mennessään! Maapähkinävoin pähkinäinen, hieman suolainen maku täydentää suklaan makeaa profiilia ja yhdessä nämä maut korostavat toisiaan.
Maapähkinävoi ja suklaa sopivat yhdessä useisiin eri leivonnaisiin sekä jälkiruokiin, kuten kekseihin, kakkuihin, fudgeihin ja mousseihin.
Maapähkinävoista ja sulatetusta suklaasta loihdit helposti myös maukkaan ja monikäyttöisen tahnan sekoittamalla niitä samassa suhteessa (1:1). Tämä helppo resepti sopii täytteeksi suklaakakuille, muffinseille tai vaikkapa dipiksi suolakekseille.
Maapähkinävoista helppoa energiaa
Maapähkinävoi sisältää runsaasti energiaa ja toimiikin helppona ja maukkaana energianlähteenä muun muassa välipalapatukoissa ja -smoothieissa. Yhdistämällä esimerkiksi kaurahiutaleita, erilaisia siemeniä ja kuivattuja marjoja maapähkinävoihin, loihdit hetkessä herkulliset välipalapatukat. Smoothieissa maapähkinävoi on hyvä lisä kermaisen koostumuksen saavuttamiseksi.
Helppo välipala syntyy levittämällä maapähkinävoita ja viipaloimalla banaania paahdetulle leivälle – tämä terveellinen herkku maistuu niin aikuisille kuin lapsillekin. Kokeile maapähkinävoita myös näkkileivän päällä esimerkiksi raikkaan kurkun kaverina.
Tuunaa croissantit brunssikuntoon
Tämä idea kannattaa laittaa korvan taakse, kun seuraavan kerran suunnittelet tarjottavia brunssille. Maapähkinävoilla täytetyistä croissanteista valmistat nimittäin käden käänteessä näyttävän herkun brunssipöytään.
Halkaise croissantit kahtia ja täytä ne sitten maapähkinävoilla sekä tuoreilla marjoilla tai hedelmillä. Maapähkinävoin täyteläinen ja kermainen koostumus on hyvä yhdistelmä sekä marjojen että hedelmien pienelle kirpeydelle.
Halutessasi voit korostaa makean ja suolaisen kontrastia lorauttamalla marjojen tai hedelmien päälle hieman agavesiirappia ja kokeilemalla suolattua maapähkinävoita suolattoman sijaan.
Maapähkinävoin avulla luot ruokaan kermaisen maun
Maapähkinävoin rikas maku ja täyteläinen koostumus tekevät siitä erinomaisen lisän myös moniin suolaisiin ruokiin. Sen täyteläinen koostumus tuo kermaisuutta vegaanisiin ruokiin ilman maitotuotteita.
Erityisesti aasialaisissa ruoissa, kuten wokkien ja curryn kanssa, maapähkinävoi tuo syvyyttä ja tasapainoa voimakkaisiin makuihin. Lisäksi maapähkinävoi on mitä mainiointa maustetahnoissa ja -kastikkeissa.
Maapähkinävoi kruunaa curryn
Maapähkinävoi on oiva lisä curryyn kuin curryyn. Sen pehmeä maku tasapainottaa curryn tulisuutta ja voimakkaita makuja.
Maapähkinävoi on myös herkullinen yhdistelmä curryssa usein käytetyille mausteille, kuten korianterille ja jeeralle. Mikäli haluat vielä hieman hifistellä curryn makujen tasapainotuksessa, lisää loraus limeä valmistuksen loppumetreillä.
Täytä kasvikset maapähkinävoilla – voilá
Kun haluat päästä ruoanlaitossa todella helpolla ja nauttia silti maukkaasta lopputuloksesta, täytä kasvikset maapähkinävoilla ja paista uunin keskitasossa 200 °C :ssa noin 20 minuuttia.
Tämä on myös mainio keino hyödyntää jääkaapin jämävihannekset, kuten puolikkaat paprikat ja kesäkurpitsat, jotka ovat jääneet yli muusta ruoanlaitosta.
Halutessasi voit sekoittaa maapähkinävoihin hieman soijaa ja valkosipulijauhetta tuomaan täytteelle lisämakua. Kokeile rohkeasti myös muita mausteita omien mieltymystesi mukaan.
Marinadi ja salaattikastike samalla pohjalla
Maapähkinävoi on maukas pohja marinadeille. Maapähkinävoista tehdyt marinadit sopivat erityisesti aasialaisiin ja mausteisiin ruokiin maapähkinävoin täyteläisen rakenteen ja syvän pähkinäisen maun vuoksi.
Yhdistettynä happamiin ja makeisiin ainesosiin, kuten limeen ja agavesiirappiin, luot maapähkinävoista tasapainoisen marinadin, joka sopii erityisesti kasviksille, tofulle ja seitanille.
Voit myös käyttää maapähkinävoista tehtyä marinadia salaattikastikkeena tai wokin mausteena. Erityisen hyvin maapähkinävoista tehdyt salaattikastikkeet pääsevät oikeuksiinsa nuudelisalaateissa sekä muissa aasialaistyyppisissä salaateissa.
Maapähkinävoista on moneksi
Maapähkinävoi on siis paljon muutakin kuin pelkkä levite leivän päälle. Se taipuu niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin, ja sen monipuolisuus on hurmannut kotikokit ympäri maailmaa.
Olivatpa kyseessä leivonnaiset, pääruoat tai välipalat, maapähkinävoi tuo niihin mukanaan ripauksen täyteläisyyttä ja maukkautta.
Ja kukapa voisi vastustaa keittiöstä leijailevaa paahteisen pähkinäistä tuoksua? Monikäyttöisyytensä vuoksi maapähkinävoita kannattaa pitää aina purkillinen kaapissa.
Tiesitkö että…
Sen lisäksi että maapähkinävoi sisältää runsaasti energiaa, se on hyvä pehmeän rasvan ja proteiinin lähde. Tämä ravintopommi sisältää myös mm. E-vitamiinia, magnesiumia ja sinkkiä.